dinsdag 28 september 2010

Opwarmtijd van een houten hot tub

De opwarmtijd van een houten hot tub is sterk afhankelijk van de water-en omgevingstemperatuur.
In de regel kan je stellen dat je tijdens de zomermaanden op een 2-tal uur je bad opwarmt tot 40°C
In de wintermaanden zal dit oplopen tot 3 à 3,5 uur. Uiteraard hoef je geen 3 uur naast het bad post te vatten, het is enkel nodig om om de 20 à 25 minuten de kachel bij te vullen. Op zich begint je hot tub sessie al tijdens het stoken in je onderwaterkacheltje want ook dit is zeer rustgevend.

Om het milieu te sparen en uiteraard ook je eigen gezondheid, raad ik aan om enkel zuiver brandhout of briketten te gebruiken en geen spaanderplaat of geïmpregneerd hout.

Is het water in je hot tub 35 à 36°C dan hoef je niet meer te gaan bijstoken en kan je de kachel rustig laten uitbranden totdat het water een temperatuur bereikt heeft van 38 à 39°C en maximum 40 °C. Boven de 40°C is het niet meer aangenaam om lang te blijven zitten.
Opmerkelijk is ook het isolerende effect van het hout: Het water blijft lang op een aangename temperatuur zodat dat je tijdens het nemen van je bad de kachel niet meer hoeft op te stoken.
Een voorbeeld: als ik vanavond mijn bad tot op 40°C opwarm dan zal het morgenmiddag nog een temperatuur hebben van rond de 30°C. Wel op voorwaarde dat er een houten deksel opligt.
Hier is het water op temperatuur en zo dadelijk ga ik met mijn vrouwtje lekker de dag doorpraten. Vele malen leuker dan de hele avond voor de TV door te brengen
Tot binnenkort

1 opmerking:

  1. Heerlijk, wij hebben sinds kort ook een eigen Hottub. Het was even sparen... maar je krijgt er zoveel onstappning en welness voor terug!

    BeantwoordenVerwijderen